Хмельницький обласний академічний музично-драматичний театр імені М. Старицького

Хмельницький обласний академічний музично-драматичний театр імені М. Старицького - фото
вулиця Соборна, 60
+38 (0382) 79-43-62 (Приймальня)
+38 (0382) 65-09-02 (Адміністратор)
+38 (0382) 65-61-67 (Рекламно-комерційна служба)
+38 (0382) 65-59-25 (Білетна каса)
+38 (0382) 65-01-86 (Бухгалтерія)
+38 (067) 675-38-13 (Рекламно комерційна служба)

Інформація

Театр у Хмельницькому бере початок від створеного 1931 року в Новочеркаську Крайового українського державного драматичного театру, який обслуговував українців Краснодарського краю та Північного Кавказу. Його фундаторами стала група ентузіастів, відданих українському театральному мистецтву: перший директор С. Чернявський, головний режисер Г. Самарський, завідувач музичної частини А. Волковинський, диригент А. Нікітін, перші хореографи В. Шеметова та М. Скоробагатов. В середині 1933 року театр основним складом перевели в Україну, де з квітня 1934 року він одержав місце постійної прописки у Вінницькій області (нагадаємо, що в ті роки до неї входила територія і нашої Хмельниччини).

У репертуарі переважала українська класика, а з 1950-х pоків з’явилися п’єси західних драматургів — Карло Ґольдоні, Бертольта Брехта, Федеріко Гарсія Лорка, Вільяма Шекспіра. В усі часи театр славився своїми акторами, досі в пам’яті хмельничан імена народного артиста І. Жулкевського, заслужених артистів України: Г. Фігурського, Н. Наталової, Н. Колеснікової, В. Калініної, які працювали в театрі від дня заснування.

Рішенням ХХ сесії Хмельницької обласної ради від 25 березня 2009 року Хмельницькому обласному музично-драматичному театру присвоєно ім'я видатного українського письменника та драматурга Михайла Старицького, творчість якого тісно пов'язана з Поділлям. А у 2012 році за високі творчі досягнення та мистецький рівень театру ім. М.Старицького надано статус «Академічний». Зараз глядачі особливо високо цінують гру заслужених артистів України: Степана Бортнічука, Лариси Курманової, Лариси Власенко, Павліни Попач, Ігоря Сторожука, Олександра Топоринського, Миколи Валівоця, Галини Чайковської та інших талановитих артистів.

Сьогодні афіша Хмельницького театру імені М. Старицького задовольнить та вразить навіть найзатятішого прихильника Мельпомени. В сучасному репертуарі театру постановки української драматургії, твори зарубіжної класики та сучасні п’єси. Нині ж колектив театру ні на хвилину не припиняє творчий процес, театр продовжує створювати нові постановки, які були б цікаві глядачам. Також, театр бере активну участь у масових культурних заходах Хмельниччини та фестивальних, гастрольних поїздках.

Відгуки